Hova tűnt Gombócka?


Az alábbi bejegyzésben tavaly szeptember óta az odúban történteket foglalnám össze és kitérnék arra is, hogy hova tűnhetett Damon Hill Gombócka.
Ha rendszeresen figyelemmel kísérted a Madarles.hu webkameráját, akkor minden bizonnyal tudod, hogy ki Gombócka és miért is hívjuk így. Ha mégsem akkor íme egy éjszakai kép az odúból:

A fenti képen egy szundikáló tojó széncinegét láthatsz az odúban.

A szakirodalom szerint nem csak költési időszakban, hanem télen is igen hasznos az odúk kihelyezése, mivel a kis énekesmadarak az igen hideg éjszakákat szívesen töltik, akár csoportosan is odúkban. Ennek legfőbb oka a szélvédettség, amit az odúk biztosítanak, hiszen ez nagyon komoly segítség a fagyhalál ellen.

Úgy döntöttünk, hogy a fentieket saját megfigyeléssel is alá szeretnénk támasztani, így télre a teljes technikai felszereléssel együtt hagytuk kint az odút, azaz a belső és külső kamera is üzemelt. A kamerák mozgás esetén rögzítettek, így az odúban történtek könnyen nyomonkövethetővé váltak.

Az ősz beköszöntével eleinte csak napközben repültek be széncinegék az odúba rövid, 1-2 perces terepfelmérés céljából, de éjszaka üres volt a „kéró”.

Gyökeres változást október 22-e hozta, ugyanis ezen a napon egy tojó széncinke költözött az odúba éjszakára. A beköltözés pillanatai az alábbi felvételen láthatod:

Az ilyen korai beköltözés kissé meglepett minket, hiszen még nem is volt igazán hideg, ez kiolvasható a Vmeteo.hu 2015 októberi veszprémben mért meteorológiai adataiból is. Az viszont még meglepőbb volt, hogy ettől a naptól kezdve egészen február 11-ig minden este alkonyattól pirkadatig az odúban aludt. Minden nap egészen pontosan a naplemente kezdetétől a napfelkelte kezdetéig volt bent, teljesen függetlenül attól, hogy éppen enyhe vagy zord idő volt.

Megfigyeléseink alapján soha egyszer sem repült ki az odúból éjszaka. Többnyire a tollait felborzolva, gombóc formát felvéve mozdulatlanul volt hajnalig. A felborzolt toll természetesen a jobb hőszigetelést szolgálta. A dolgát is odabent végezte el, de reggel kirepülés után kb 1-2 óra múlva kitakarított.

Napközben rendszeren védte az odút, minden betolakodót igyekezett elriasztani, ebből arra is következtetünk, hogy mindig a közelben volt. Az alábbi felvételen látható az odúvédelmi eljárás :)

A folyamatos odúvédelem miatt csoportos bent tartózkodás nem volt. Egyetlen egyszer láttunk 2 széncinkét egyszerre az odúban látszólag békésen kb. 5 másodpercig. :)

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miből gondoljuk, hogy minden éjjel ugyanaz a széncinke aludt az odúban. 100%-ban természetesen nem jelenthetjük ki ezt, de minden jel erre utal. Az odúba való berepülés módja árulkodik legfőképpen arról, hogy ugyanaz a kismadár volt. Napközben az idegen betolakodok, ha éppen nem volt ott a „tulajdonos”, nagyon óvatosan, körültekintően, sok hezitálás után merészkedtek csak az odúba, ha egyáltalán be mertek repülni. A bérlőnk viszont gondolkodás nélkül repült be otthonába. Így egy idő után már gyakorlatilag azonosítani tudtuk, hogy éppen ki van bent, a bérlőnk vagy egy idegen. És így már könnyen követhetővé vált, hogy minden bizonnyal minden éjjel Gombócka alszik nálunk.
Másik megfigyelésünk csak egy két hetes időszakra érvényes, amikor is a madárka arcán egy kis tollpihe a webkamerán jól láthatóan „kócosan” állt.

Sajnos viszont február 11-én éjszaka üres maradt az odú és azóta se alszik bent senki, sőt nappal se látjuk visszatérni Gombóckát. Többnyire csak félénk behatolások vannak, akik minden bizonnyal idegen cinkék. Mi történhetett, hogy ilyen hirtelen eltűnt?

  1. Ezek a kismadarak rövid életűek, csak pár évig élnek. Elképzelhető, hogy elpusztult természetes úton.
  2. A ragadozó madarak (főként karvaly) támadásainak a városi madarak is ki vannak téve, a macskákról meg ne is beszéljünk. 
  3. Egyszerűen érezte, hogy lassan itt a tavasz és már nincs szüksége éjszakai szállásra, lelépett pasizni és lehet, hogy viszontlátjuk a költési időszakban :)

Mi a harmadik lehetőségben bízunk :)

Ne feledjétek néhány hét és itt a költési időszak. Még 1-2 hétig madáretető kameraként üzemelünk, de utána átváltunk az odúra. Ha nem is Gombóckáék, de valakik szinte biztos, hogy költeni fognak. Nézzetek vissza rendszeresen és lájkoljatok minket Facebookon is, hogy semmiről se maradjatok le: https://www.facebook.com/madarles

További bejegyzések

Beküldve: vasárnap, 2017, május 14 - 19:05
Gombóc fiókáinak kirepülése az első költésből
Beküldve: szerda, 2017, május 3 - 19:28
Gombóc megpróbálja kivinni elpusztult, de már meglehetősen nagy fiókáját az odúból.
Beküldve: kedd, 2017, április 4 - 12:02
Hím táplálékot hoz Gombócnak, melyet meglehetősen akrobatikus módon ad át.
Beküldve: szerda, 2017, március 22 - 18:15
Ma reggel tettem ki némi cicaszőrt az odú elé, ahogy tavaly is. Videón az eredmény :)
Beküldve: vasárnap, 2017, január 1 - 16:19
Mai kirándulásunkkor egy jégmadár igen közel engedett minket magához.
Beküldve: szombat, 2016, december 31 - 17:59
Az év utolsó napján úgy döntöttünk, hogy összefoglaljuk 2016. év eseményeit.
Beküldve: kedd, 2016, október 4 - 20:23
Ma 18:01 perckor újra albérlője lett a cinkeodúnknak:)
Beküldve: vasárnap, 2016, június 26 - 17:18
Pénteken és szombaton kirepültek a másodköltés fiókái is. A kirepülés összefoglaló videó a bejegyzésben!
Beküldve: hétfő, 2016, május 30 - 09:40
Sokatokban felmerült a kérdés, hogy vajon ugyanaz a cinke pár másodkölt-e. Bizonyítékunk van arról, hogy ....
Beküldve: péntek, 2016, május 20 - 18:39
Miközben készül az új fészek, javában zajlik a turbékolás is :)