Az odú


Figyelem! Ez a leírás a 2015 évi első költéskor használt technikát vázolja. Azóta sokminden változot, a cikk hamarosan frissítve lesz!

Az odú

Az odú Veszprém déli szélén, a kertem szélén található. Elsődleges célom az volt, hogy széncinege pár költözzön be, ezért "B" típusú odút készítettem fenyőfa deszkából. Segítségemre a MME oldalán lévő táblázat volt, így az odú alapja 12.5x12.5cm lett. Ahhoz hogy az odú tetejébe beférjen a kamera, a táblázatban közölt magassághoz hozzáadtam 13cm-t, mivel ennyi helyet foglal el a webkamera. Az odú teteje nyitható lett, hogy majd könnyen takarítható legyen. A faanyagot lenolajjal kezeltem, a tetejét zsindellyel fedtem, hogy minél jobban ellenálljon az időjárásnak. A röpnyílás 3.5cm átmérőjű lett. Mivel ezen a nyíláson igen kevés fény szűrődik be, ezért az odú két oldalának felső részére 3-3 2.5cm átmérőjű köralakú nyílást fúrtam. Ezeket a nyílásokat plexivel lezártam, hogy az odú ne legyen huzatos. 
Az odú hátulját egy olyan fémcsőhöz rögzítettem, ami a földbe van betonozva. Talajszintől kb 2.5 méter magasban van, egy tujasor közvetlen közelében, ami jó fészeképítő alapanyag a cinegéknek.


Deszka méretre vágva, lenolajjal kezelve

 A webkamera

A odúba épített webkamerát az InfoCAM biztosítja. Ez egy IP kamera, azaz nem szokványos USB kamera. Az IP kamerak nagy előnye, az USB-s társaikkal szemben, hogy üzemeltetésükhoz nincs szükség számítógépre, egyszerűen csak be kell dugni a switch-be, mint egy számítógépet. Ezenkívűl míg az USB kábel maximális hossza kb. 5 méter lehet, addig az IP kamerákhoz használt hálózati kábel akár 100 méteres is lehet. Az USB kábel hossza aktív USB HUB-al hosszabbítható, de azoknak áramforrás kell, így igen megnehezíti a kamera kertbe való kihelyezését. IP kamera áramellátását a hálózati kábellel is meg lehet oldalni, így egy UTP kábel kihúzására van szükség, mellyel így kb 100 méterig jók vagyunk.
Mivel a kamerának elég magas a fényérzékenysége, ezért a kamera képe világosabbnak tűnik, mint amennyire világos az odúban valójában van. Sötétedéskor a kamera automatikusan bekapcsolja infra lámpáit, mellyel fekete-fehéren teljes koromsötétben is mindent láthatunk. Az infra fény nincs a látható tartományban, így a madár sem látja annak fényét, csak a kamera. Az infra megvilágítás esetén a webkamera képe nem a színes kép teljes fekete-fehér leképzése, egyes részletek eltünhetnek. Például a tojások teljesen fehérnek látszodnak, holott azok barna foltosak.
A kamera áram fogyasztása kb. 5W, így folyamatos üzemben havi fogyasztása a jelenlegi villamos energia árakon kb. 150Ft/hó.


Az IP kamera az odú tetejében

Élő közvetítés biztosítása

Élő közvetítéshez egy IP kamera nem elegendő, ugyanis egy ilyen kamera kb. 10 párhuzamos néző kiszolgálására alkalmas. Sok esetben a szűk keresztmetszet nem is ez, hanem a helyszínen lévő internet kapcsolat feltöltési sebessége, mely sokszor csak néhány Mbit. Elfogadható képminőség esetén kis felbontásban (SD) nézőnként kb. 1-1.5Mbit-re , nagy felbontású (HD) közvetítés esetén ennél is többre, 2-3Mbit-re van szükség. Mivel nálunk nincs meg a HD közvetítéshez szükséges garantált feltöltési sebesség, így a közvetítés jelenleg SD felbontásban zajlik. Másik probléma, hogy az IP kamera direkt közvetítésének lejátszásahoz speciális böngésző bővítmény telepítése szükséges, ez komolyan megnehezíti az élő kép megjelenítését.
Egy IP kamera gördülékeny elő közvetítésének kiszolgáláshoz streaming szolgáltató szükséges. Egy ilyen szolgáltatás a következőket teszi:

  • A szolgáltató szerverei kapcsolódnak az IP kamerához, majd a képet nagysebességű internet kapcsolaton keresztül közvetítik. Így akár több 100 párhuzamos néző is kiszolgálható, miközben a kameráról csak egy szálon kerül letöltésre az élő kép.
  • A szolgáltató szerverei a videó folyamot újrakódolja olyan formátumba, hogy a lehetséges legtöbb eszközön lejátszható legyen. Így az élő közvetítés mindenféle speciális bővítmény telepítés nélkül, akár okostelefonon is megtekinthető.
  • Az újrakódolás során a képre feliratok, logók is megjeleníthetők. Kameránk esetén a szolgáltató helyezi a képre a VMETEO.HU által szolgáltatott időjárási adatokat, illetve az időbélyeget is.

 

A webkameránk streaming szolgáltatását az InfoCam.hu végzi.


A kész odú nyitható zsindely borítású tetővel, oldalán vízmentes kötődobozzal 

Webkamera képének rögzítése

A webkamera otthoni rögzítésének sokféle módja létezik, itt most arról írnék, ahogy én oldottam meg. Az otthoni képrögzítés előnye, hogy akár nagy felbontású, magas bitrátán (azaz kiemelkedő minőségben) is tudunk rögzíteni, mivel a helyi hálózat sebessége ezt lehetővé teszi. Szerencsére az IP kamera párhuzamosan két képfolyamot tud előállítani. Így a kis felbontású képfolyamot a streaming szerverek használják, míg a másik nagy felbontásút rögzíteni tudjuk.
A rögzítésre én egy Synology márkájú NAS (Network-attached storage) eszközt használok. Az ilyen típusú eszközök fájlok tárolásra alkalmasak, de emellett egészen speciális dolgokra is képesek. Ilyen például az eszközre telepíthető Surveillance Station nevű program, mely IP kamerához kapcsolódva képes videó rögzítésre. A folyamatos képrögzítés elég sok tárhelyet igényel, így igen jól jön a kamera mozgásérzékelő mechanizmusa, mely lehetővé teszi, hogy a rögzítés csak mozgás esetén történjen. Az eszköz a videókat rendszerezi, így igen könnyen visszanézhetőek azok.


Synology DS214 NAS

Az ilyen eszköz működés közben is kevesebbet fogyaszt 20W-nal, így üzemeltetése nem nagy költség.
A kamera blogbejegyzéseiben az íly módon rögzített videók láthatók, melyeket a könnyebb megosztás végett a Youtube-ra töltöm fel.