Üdv Madárbarát!

Perger Balázs vagyok, informatikus. Én üzemeltetem ezt a webkamerás madármegfigyelő weboldalt 2015 óta. Az oldal a veszprémi kertünkben lévő cinkeodú bekamerázásval indult, azóta viszont közel 20 madárfaj költése volt követhető élőben.
A legizgalmasabb pillanatok természetesen költési szezonban láthatók, de a közvetítés télen sem szünetel, hiszen ilyenkor az odúkat éjszakai szálláshelyként használják madaraink. Télen madáretető kameráink is élőben közvetítenek.

Ha szeretnél támogatni minket kattints ide!

Fő támogatónk az

Az INFORNAX COMPUTER megoldása.

Minden élő közvetítés az InfoCAM saját fejlesztésű és üzemeltetésű rendszerén zajlik.

Közreműködők, akik nélkül kevesebbek lennénk:

 • Zsiros Sándor
  Kuvik, füleskuvik, kék/vörös vércse, szalakóta, egerészölyv, gyöngybagoly és erdei fülesbagoly helyszínek biztosítása, odúk és költőládák sokévnyi karbantartása
 • Szotyi Papa
  Szotyi, a kék cinege odújának biztosítása, karbantartása. Segítség a balatoni nádas közvetítés kialakításában, üzemeltetésében
 • Farkas Attila
  Szokolyai macskabagoly odú biztosítása, karbantartása
 • Tóth Tamás és Németh Imre (MME Dél-Balaton)
  A ságvári fehér gólyás és a siófoki molnárfecskés helyszín biztosítása, segítség a bekamerázások kivitelezésében
 • Cinkeleső
  Bodza, a széncinke odújának és a kamerák biztosítása
 • Green Geo Hungary Kft.
  A kék vércse láda és szalakóta odú kameráinak napelemes energiaellátásának kiépítése.
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park - Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont
  A hiúz házi etető és örvös légykapó odú, illetve kamerák biztosítása.
 • Gemenc Zrt
  A Gemenc Zrt 2019 óta minket bízott meg a már sok éve bekamerázott fekete gólya fészek élő közvetítésével. Köszönjük a bizalmat!

Közreműködők, segítőink a kamerák üzenőfalain:

 • Köszönjük DDtamás több éve tartó szakmai segítségnyújtását. Az üzenőfalakon felmerült rengeteg kérdésre kapunk tőle kimerítő szakmai válaszokat, amit nagyon köszönünk neki. Az oldalhoz 2019-ben csatlakozott Zsiros Sándornak is köszönjük szakmai jellegű segítségét, felmerült kérdésekre a válaszait.
 • Hálásak vagyunk azon figyelőtársainknak, akik szabadidejük egy részét vagy egészét szentelik arra, hogy dokumentálják az üzenőfalakon a kamerák előtt zajló eseményeket. Munkájuk nagyon hasznos azok számára, akiknek napi szinten nincs idejük folyamatosan nézni vagy visszatekerni az élő képet, ezen bejegyzések alapján viszont könnyen és gyorsan visszanézhetők a napi események. Nem szeretnék itt felsorolást, mert félek, hogy kihagyok valakit, ezért csak a kiemelkedően magas komment számmal rendelkező Kugizu figyelőtársunkat emelném ki. Természetesen a kevésbé aktív figyelőtársaknak is köszönjük az ilyen jellegű segítségét, munkáját!
 • Külön köszönjük Hmarika figyelőtársunknak, hogy a kamera üzenőfalakon túl, a Facebook csoportunkban is napi szinten képes beszámolókat készít az egyes közvetítésekről. Nagy segítség ez nekünk az oldal népszerűsítésében.

Történetünk

2015. tavaszán indultunk egy Veszprémben kihelyezett B típusú odúval, melyben azóta is a "Gombóc"-ra keresztelt széncinege tojó költ. Téli időszakban pedig a kertünkben lévő madáretető követhető élőben.

Az évek alatt sikerült bővülnünk, így csatlakozott hozzánk Pest szomszédságából, Cinkeleső segítségével és közreműködésével Bodza cinke, valamint a szintén veszprémi érdekeltségű Moha, Áron és Livi gondoskodásával.
2017-ben a szomszédos házban fészkelő légykapókra gondolva, egy C típusú odút is kihelyeztünk, melybe legnagyobb örömünkre beköltözött "Zokni", a házi rozsdafarkú tojó és költött is. Az ő odúját télire átalakítjuk B típusra, így télen általában széncinege alszik benne éjszakánként.
2019 januárjától a királyréti hiúz háznál elhelyezett madáretető forgalmát is élőben követhetjük. 2019 tavaszától macskabagoly, kuvik és kék cinege odúból is közvetítünk, illetve egy örvös légykapó költés is követhettünk, sajnos csak addig, amíg egy pele ki nem rabolta a fészket. Ugyanebben az évben búbosbanka odút is bekameráztunk, de sajnos seregélyek zavarása miatt nem lett költés, reméljük majd 2020-ban lesz.
Nagy örömünkre szolgált, hogy 2019. óta a Gemenc Zrt. megbízásából mi közvetítünk a gemenci fekete gólya fészekből. 2020-ban pedig a ságvári fehér gólya fészekből is mi közvetítünk.
2020-tól követhető kék vércse, szalakóta és molnárfecske kötés is. Bekamerázásra került egy gyöngybagoly láda is, de sajnos ott nem lett költés.

Számos megkeresést kapunk különféle odúk, fészkek megfigyelésével kapcsolatba, sajnos sok esetben vagy technikai vagy anyagi okok miatt ezek nem valósulnak meg.

Kapcsolat